Przejdź do nawigacji strony

Warunki sprzyjające

CZYNNIKI SPRZYJAJĄCE

KOMENTARZ

pH gleby

Poniżej 6,5 / Optymalnie 5,2 ­- 5,7

Wilgotność gleby

Minimalna wilgotność gleby to 50% całkowitej (maksymalnej) pojemności wodnej (CPW). Optymalna wartość to 70-90% CPW.

Temperatura gleby

Zakres temperatur 9 – 35°C / optimum: 18-24°C

Gleba

Choroba lepiej rozwija się na glebach zwięzłych, zlewnych, oglejonych, czasowo zalewanych wodą, źle zmeliorowanych, z tendencją do zaskorupiania.

Woda (erozja, deszcze, wody zalewowe)

Umożliwia przenoszenie się zarodników przetrwalnikowych i zarodników pływkowych.

Wiatr

Umożliwia przenoszenie się zarodników z drobinami gleby

Zmianowanie

Krótka przerwa w uprawie rzepaku i innych kapustowatych (mniejsza niż 3-4 lata) powoduje zwiększanie się ilości zarodników przetrwalnikowych w glebie.

Chwasty z rodziny kapustowatych

Duże nasilenie chwastów w uprawach następczych (brak zwalczania) powoduje zwiększanie się ilości zarodników przetrwalnikowych w glebie.

Maszyny, narzędzia, koła, obuwie, odnóża zwierząt itp.

Umożliwiają przenoszenie zarodników wraz z cząstkami gleby oraz fragmentami porażonych roślin.