Przejdź do nawigacji strony

Sprawca

Plasmodiophora brassicae należy do królestwa pierwotniaków i jest pasożytem bezwzględnym. Oznacza to, że może rozwijać się jedynie w żywych komórkach roślin-gospodarzy. Wbrew wielu informacjom zawartych w prasie popularno-naukowej sprawca choroby nie jest grzybem. Kiła kapusty po raz pierwszy została opisana w uprawie kapusty, w 1870 roku przez rosyjskiego naukowca M. S. Woronina. Plasmodiophora brassicae może przetrwać w glebie nawet do 20 lat w postaci zarodników przetrwalnikowych.

Choroba występuje na ponad 200 gatunkach roślin kapustowatych.  Do roślin gospodarzy (żywicieli) należą:

  • rośliny uprawne, np. rzepak, rzepik, gorczyca;
  • warzywa kapustne, np. kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kalafior, kalarepa, brokuł, brukselka;
  • rośliny pastewne, np.: brukiew, rzepa:
  • chwasty, np.: gorczyca polna, tobołki polne, rzodkiew świrzepa, tasznik pospolity, stulicha psia, stulisz lekarski.

Porażeniu mogą ulec również rośliny z innych, niż kapustowate, rodzin. W przypadku tych gatunków występuje najczęściej tylko początkowa faza infekcji (na korzeniach roślin nie pojawiają się właściwe objawy – narośla).

Potoczne nazwy choroby w Polsce:

  • kiła kapustowatych
  • kiła kapuściana
  • kiła kapustnych
  • guzowatość korzeni

 Nazwy choroby w innych krajach:

  • Czechy – Nádorovka kapustová
  • Francja – Hernie du chou
  • Hiszpania – Hernia de la col
  • Niemcy – Kohlhernie
  • Portugalia – Hérnia-das-crucíferas
  • Rosja – КИЛА КРЕСТОЦВЕТНЫХ
  • Wielka Brytania – Clubroot, club root of crucifers

 Kiła kapusty.pl