Przejdź do nawigacji strony

admin

Odpowiedzi forum utworzone

Przeglądają 12 wpisy - 61 przez 72 (z 72 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • w odpowiedzi na: Szkodliwość #40

    admin
    Klucznik

    Krótka charakterystyka sprawcy choroby, z punktu widzenia szkodliwości:

    • Zarodniki przetrwalnikowe Plasmodiophora brassicae mogą przetrwać w glebie do 20 lat. Cechuje je wysoka odporność na działanie czynników zewnętrznych (np. na suszę, niskie temperatury, środki chemiczne).
    • Gatunek jest zróżnicowany (niejednorodny) genetycznie (liczne patotypy) i charakteryzuje się dynamiczną zmiennością biologiczną (powstawanie nowych patotypów).
    • Duże zróżnicowanie biologiczne populacji występuje szczególnie w rejonach intensywnej uprawy rzepaku.
    • Identyfikację patotypów umożliwiają testy i metody biologii molekularnej

    Skutki wystąpienia choroby:

    Choroba występuje na coraz większym obszarze naszego kraju (mapa). W przypadku stwierdzenia obecności P. brassicae na lustrowanej plantacji rzepaku należy mieć świadomość, że na takim polu uprawa rzepaku i innych roślin z rodziny kapustowatych obarczona jest bardzo dużym ryzykiem. W przypadku potwierdzenia się objawów zaleca się zachowanie prawidłowego płodozmianu (unikanie siewu roślin kapustowatych), a po odpowiedniej przerwie wysiew odmian o podwyższonej odporności na porażanie przez kiłę kapusty. Istnieje również ryzyko rozwleczenia choroby na sąsiednie pola.

    W wyniku wystąpienia choroby dochodzi do istotnych strat w jakości i ilości plonu nasion.

    Ma to miejsce ponieważ, zakłócone zostaje przewodzenie składników pokarmowych i wody poprzez komórki włośnikowe korzeni, które nie funkcjonują prawidłowo. Substancje organiczne wytworzone w wyniku fotosyntezy zużywane są na budowę plazmodium sprawcy choroby, a pozbawione warstwy korowej korzenie są łatwo infekowane przez mikroorganizmy glebowe. Silne porażenie powoduje wczesne obumieranie roślin jesienią lub wczesną wiosną. Brak sprawnie funkcjonującego systemu korzeniowego wpływa również na przezimowanie roślin. W wyniku infekcji i uwalniania się zarodników przetrwalnikowych stopień zanieczyszczenia gleby stopniowo rośnie. Takie stanowiska mogą zostać wyłączone spod uprawy rzepaku.

    Rozmiary występowania choroby zależą m.in. od:

    • liczby zarodników przetrwalnikowych w glebie i ich wieku
    • struktury populacji Plasmodiophora brassicae 
    • stopnia podatności uprawianych gatunków i odmian
    • temperatury, odczynu i wilgotności gleby
    • struktury i typu gleby
    • fazy rozwojowej rośliny (młodsze rośliny są bardziej podatne)

    Wczesna infekcja w korzystnych warunkach (ciepło, wilgotno, obniżone Ph), przy średnim i wysokim poziomie inokulum (ilość zarodników przetrwalnikowych) może prowadzić do 100% strat, natomiast w mniej korzystnych warunkach i niskim poziomie inokulum powoduje z reguły  niewielkie straty plonu.

    w odpowiedzi na: Warunki sprzyjające #38

    admin
    Klucznik

    CZYNNIKI SPRZYJAJĄCE

    KOMENTARZ

    pH gleby

    Poniżej 6,5 / Optymalnie 5,2 ­- 5,7

    Wilgotność gleby

    Minimalna wilgotność gleby to 50% całkowitej (maksymalnej) pojemności wodnej (CPW). Optymalna wartość to 70-90% CPW.

    Temperatura gleby

    Zakres temperatur 9 – 35°C / optimum: 18-24°C

    Gleba

    Choroba lepiej rozwija się na glebach zwięzłych, zlewnych, oglejonych, czasowo zalewanych wodą, źle zmeliorowanych, z tendencją do zaskorupiania.

    Woda (erozja, deszcze, wody zalewowe)

    Umożliwia przenoszenie się zarodników przetrwalnikowych i zarodników pływkowych.

    Wiatr

    Umożliwia przenoszenie się zarodników z drobinami gleby

    Zmianowanie

    Krótka przerwa w uprawie rzepaku i innych kapustowatych (mniejsza niż 3-4 lata) powoduje zwiększanie się ilości zarodników przetrwalnikowych w glebie.

    Chwasty z rodziny kapustowatych

    Duże nasilenie chwastów w uprawach następczych (brak zwalczania) powoduje zwiększanie się ilości zarodników przetrwalnikowych w glebie.

    Maszyny, narzędzia, koła, obuwie, odnóża zwierząt itp.

    Umożliwiają przenoszenie zarodników wraz z cząstkami gleby oraz fragmentami porażonych roślin.

    w odpowiedzi na: Cykl rozwojowy #36

    admin
    Klucznik

    Z zarodników przetrwalnikowych w obecności specyficznych substancji wydzielanych przez tkanki korzeni żywicieli, wydostaje się pierwotny zarodnik pływkowy. Porażenie następuje poprzez włośniki lub rany. Z zarodnika pływkowego wewnątrz włośnika powstaje pierwotne plazmodium. W wyniku podziałów tworzą się w nim zarodnie pływkowe z 4-16 wtórnymi zarodnikami pływkowymi, które dostają się do gleby. Zakażają one kolejne włośniki lub zachowują się jak gamety, które jako zygoty wnikają do komórek skórki korzenia. Z zygoty powstaje diploidalne plazmodium, w którym zachodzi mejoza i podziały mitotyczne. W ten sposób tworzy się wielojądrowe plazmodium haploidalne. Gdy jądra wraz ze skupieniami plazmy zostają otoczone ścianą powstają zarodniki przetrwalnikowe, które wypełniają zniszczone komórki rośliny. Narośla na korzeniach powstają przede wszystkim w wyniku powiększania się komórek zakażonych lub rzadziej ich zbyt szybkiemu dzieleniu się, a także przez liczne podziały komórek sąsiadujących z zainfekowanymi.

     Grafika poniżej przedstawia cykl rozwojowy sprawcy kiły kapusty

    schemat2

     

    w odpowiedzi na: Objawy #34

    admin
    Klucznik

    W celu stwierdzenia porażenia roślin należy delikatnie (tak aby nie oderwać części podziemnej) wykopać przy pomocy łopaty lub łopatki ogrodowej rośliny, co do których zachodzi podejrzenie porażenia przez sprawcę kiły kapusty (objawy niespecyficzne). Objawy wystąpienia choroby mogą różnić się w zależności od fazy rozwojowej roślin, stanowiska oraz przebiegu pogody.

    Objawy niespecyficzne:

    Objawy te występują na nadziemnych częściach roślin.  Do najczęściej obserwowanych symptomów należą: zmiany zabarwienia na czerwony, fioletowy lub żółty (Fot. 1) i pomniejszenie liści, a także więdnięcie i zahamowanie wzrostu roślin. Przyspieszone jest kwitnienie i dojrzewanie. Na polach, gdzie występuje choroba, rośliny często przedwcześnie, placowo (Fot. 2)zamierają, dlatego plantacje są przerzedzone.

    Objawy właściwe:

    Objawy te występują na korzeniach w postaci guzów-narośli. Pierwsze narośla pojawiają się już ok. 4-6 tygodni po infekcji.  W sprzyjających warunkach do porażenia dochodzi krótko po siewie. Na korzeniach roślin (głównym oraz bocznych) występują narośla początkowo jasnożółte lub białokremowe (Fot. 3). Powstałe na korzeniach guzy posiadają gładką powierzchnię, a po ich przekrojeniu widoczna  jest  jednolita struktura.  W miarę rozwoju choroby guzy ciemnieją, brunatnieją, ulegają spękaniu, a następnie rozpadają się. Do gleby uwalniane są wówczas liczne zarodniki przetrwalnikowe.

    Możliwość pomylenia objawów:

    • zgorzel siewek (zamieranie roślin)
    • guzy powstałe w wyniku żerowania chowacza galasówka
    • nieprawidłowe stosowanie herbicydów (zamieranie części nadziemnej, przebarwienia liści)
    • niedobory pokarmowe (przebarwienia liści)
    • niedobory wody – susza, wysokie temperatury (więdnięcie roślin)

    [gallery ids="633,632,631"]

    w odpowiedzi na: Sprawca #32

    admin
    Klucznik

    Plasmodiophora brassicae należy do królestwa pierwotniaków i jest pasożytem bezwzględnym. Oznacza to, że może rozwijać się jedynie w żywych komórkach roślin-gospodarzy. Wbrew wielu informacjom zawartych w prasie popularno-naukowej sprawca choroby nie jest grzybem. Kiła kapusty po raz pierwszy została opisana w uprawie kapusty, w 1870 roku przez rosyjskiego naukowca M. S. Woronina. Plasmodiophora brassicae może przetrwać w glebie nawet do 20 lat w postaci zarodników przetrwalnikowych.

    Choroba występuje na ponad 200 gatunkach roślin kapustowatych.  Do roślin gospodarzy (żywicieli) należą:

    • rośliny uprawne, np. rzepak, rzepik, gorczyca;
    • warzywa kapustne, np. kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kalafior, kalarepa, brokuł, brukselka;
    • rośliny pastewne, np.: brukiew, rzepa:
    • chwasty, np.: gorczyca polna, tobołki polne, rzodkiew świrzepa, tasznik pospolity, stulicha psia, stulisz lekarski.

    Porażeniu mogą ulec również rośliny z innych, niż kapustowate, rodzin. W przypadku tych gatunków występuje najczęściej tylko początkowa faza infekcji (na korzeniach roślin nie pojawiają się właściwe objawy – narośla).

    Potoczne nazwy choroby w Polsce:

    • kiła kapustowatych
    • kiła kapuściana
    • kiła kapustnych
    • guzowatość korzeni

     Nazwy choroby w innych krajach:

    • Czechy – Nádorovka kapustová
    • Francja – Hernie du chou
    • Hiszpania – Hernia de la col
    • Niemcy – Kohlhernie
    • Portugalia – Hérnia-das-crucíferas
    • Rosja – КИЛА КРЕСТОЦВЕТНЫХ
    • Wielka Brytania – Clubroot, club root of crucifers

     Kiła kapusty.pl

     

    w odpowiedzi na: Kontakt #16

    admin
    Klucznik

    asdasd

    w odpowiedzi na: Forum #14

    admin
    Klucznik

    [bbp-forum-index]

    w odpowiedzi na: Galeria #12

    admin
    Klucznik

    W dziale galeria zamieszczamy zdjęcia, będące własnością serwisu kilakapusty.pl. Jesteś zainteresowany zakupem zdjęć? Skorzystaj z formularza w dziale kontakt.

    [gallery ids="440,439,438,437,436,435,434,433,432,431,430,429,428,427,426"]

    w odpowiedzi na: FAQ #10

    admin
    Klucznik
    w odpowiedzi na: Aktualności #8

    admin
    Klucznik
    w odpowiedzi na: O chorobie #6

    admin
    Klucznik

    Kiła kapusty w ostatnich latach staje się bardzo dużym zagrożeniem dla roślin z rodziny kapustowatych. Może występować na ponad 200 gatunkach roślin kapustowatych: zarówno tych uprawnych oraz dziko rosnących. W grupie roślin uprawnych najczęściej porażane są warzywa kapustne (kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kalafior, kalarepa, brokuł i wiele innych) oraz rośliny pastewne (brukiew i rzepa). Na rzepaku choroba ta występuje coraz częściej, co związane jest z technologią i warunkami uprawy tego gatunku. Uprawa rzepaku w technologii rzepak – rzepak – pszenica lub w monokulturze powoduje zwiększenie zagrożenia wystąpienia choroby. Występowanie choroby stanowi ciągły obiekt badań naukowców, którzy opracowują mapę występowania choroby w Polsce.

    W wyniku wystąpienia choroby dochodzi do obniżenia plonu oraz w lata o niesprzyjających warunkach pogodowych (sucho i ciepło)prowadzi do przedwczesnego zamierania roślin z powodu zniszczenia włośników i uszkodzenia innych części systemu korzeniowego rozwijających się roślin. Obniżka plonu zależy od procentu chorych roślin na plantacji oraz ich stopnia porażenia.  Znane sa przypadki likwidowania plantacji na wiosnę z powodu silnego porażenia roślin kiłą kapusty. w przypadku silnej infekcji roślin dojść może do 100% ograniczenia plonu.

    w odpowiedzi na: Witaj na stronie kiłakapusty.pl !!! #2

    admin
    Klucznik

    Na naszej stronie znajdziesz informacje dotyczące kiły kapusty, przeczytasz najnowsze doniesienia o chorobach w uprawie rzepaku, zaznajomisz się aktualnymi zaleceniami dotyczącymi zwalczania chwastów oraz szkodników.

    Kiłakapusty.pl to zawsze aktualne wiadomości ze świata rolnictwa, ekskluzywne materiały dotyczące środków ochrony roślin oraz ciekawe artykuły opracowane przez cenionych i znanych naukowców w Polsce. Życzymy miłej lektury!!

Przeglądają 12 wpisy - 61 przez 72 (z 72 w sumie)