Warunki sprzyjające
CZYNNIKI SPRZYJAJĄCE |
KOMENTARZ |
pH gleby |
Poniżej 6,5 / Optymalnie 5,2 - 5,7 |
Wilgotność gleby |
Minimalna wilgotność gleby to 50% całkowitej (maksymalnej) pojemności wodnej (CPW). Optymalna wartość to 70-90% CPW. |
Temperatura gleby |
Zakres temperatur 9 – 35°C / optimum: 18-24°C |
Gleba |
Choroba lepiej rozwija się na glebach zwięzłych, zlewnych, oglejonych, czasowo zalewanych wodą, źle zmeliorowanych, z tendencją do zaskorupiania. |
Woda (erozja, deszcze, wody zalewowe) |
Umożliwia przenoszenie się zarodników przetrwalnikowych i zarodników pływkowych. |
Wiatr |
Umożliwia przenoszenie się zarodników z drobinami gleby |
Zmianowanie |
Krótka przerwa w uprawie rzepaku i innych kapustowatych (mniejsza niż 3-4 lata) powoduje zwiększanie się ilości zarodników przetrwalnikowych w glebie. |
Chwasty z rodziny kapustowatych |
Duże nasilenie chwastów w uprawach następczych (brak zwalczania) powoduje zwiększanie się ilości zarodników przetrwalnikowych w glebie. |
Maszyny, narzędzia, koła, obuwie, odnóża zwierząt itp. |
Umożliwiają przenoszenie zarodników wraz z cząstkami gleby oraz fragmentami porażonych roślin. |
Zapytaj specjalisty Wspieramy Was naszą wiedzą i doświadczeniem.