Sprawca
Plasmodiophora brassicae należy do królestwa pierwotniaków i jest pasożytem bezwzględnym. Oznacza to, że może rozwijać się jedynie w żywych komórkach roślin-gospodarzy. Wbrew wielu informacjom zawartych w prasie popularno-naukowej sprawca choroby nie jest grzybem. Kiła kapusty po raz pierwszy została opisana w uprawie kapusty, w 1870 roku przez rosyjskiego naukowca M. S. Woronina. Plasmodiophora brassicae może przetrwać w glebie nawet do 20 lat w postaci zarodników przetrwalnikowych.
Choroba występuje na ponad 200 gatunkach roślin kapustowatych. Do roślin gospodarzy (żywicieli) należą:
- rośliny uprawne, np. rzepak, rzepik, gorczyca;
- warzywa kapustne, np. kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kalafior, kalarepa, brokuł, brukselka;
- rośliny pastewne, np.: brukiew, rzepa:
- chwasty, np.: gorczyca polna, tobołki polne, rzodkiew świrzepa, tasznik pospolity, stulicha psia, stulisz lekarski.
Porażeniu mogą ulec również rośliny z innych, niż kapustowate, rodzin. W przypadku tych gatunków występuje najczęściej tylko początkowa faza infekcji (na korzeniach roślin nie pojawiają się właściwe objawy – narośla).
Potoczne nazwy choroby w Polsce:
- kiła kapustowatych
- kiła kapuściana
- kiła kapustnych
- guzowatość korzeni
Nazwy choroby w innych krajach:
- Czechy – Nádorovka kapustová
- Francja – Hernie du chou
- Hiszpania – Hernia de la col
- Niemcy – Kohlhernie
- Portugalia – Hérnia-das-crucíferas
- Rosja – КИЛА КРЕСТОЦВЕТНЫХ
- Wielka Brytania – Clubroot, club root of crucifers
Zapytaj specjalisty Wspieramy Was naszą wiedzą i doświadczeniem.